Triloog: Samenwerken over grenzen heen
Op 31 maart vond de Triloog Nederland – Nedersaksen plaats in Groningen. Tijdens het overleg spraken staatssecretaris Eddie van Marum (Herstel Groningen), Dr. Jörg Mielke (Chef van de Staatskanzlei Niedersachsen) en René Paas (Commissaris van de Koning in Groningen en rijksheer grensoverstijgende samenwerking Noordoost-Nederland) over de voortgang van de Samenwerkingsagenda Nederland – Nedersaksen.

2025 markeert het vijfjarige jubileum van de agenda, die sinds 2020 de leidraad vormt voor een al decennialange uitwisseling en samenwerking op bilateraal niveau: een mijlpaal. Bij de Triloog sloten ook de ambassadeur van de Bondsrepubliek Duitsland in Nederland, Nikolaus Meyer-Landrut, de consul-generaal in Düsseldorf, Hannah Tijmes, en de Landesbeauftragter van het Amt für Regionale Landesentwicklung Weser-Ems, Nikolaus Jansen aan.
Afspiegeling van het echte leven
De Samenwerkingsagenda heeft als doel om vergelijkbare uitdagingen, die aan weerszijden van de grens spelen, samen aan te pakken. Voor veel inwoners van de grensregio maakt het gebied over de grens direct deel uit van hun woon- en werkomgeving. Zowel voor werk als voor voorzieningen als winkels, onderwijs, zorg en recreatie gaan zij soms meerdere keren per dag de grens over.
René Paas, commissaris van de Koning in Groningen: 'Een grens is een streep op de landkaart en ooit letterlijk een hek of een slagboom op de weg. Maar inwoners en bedrijven gaan dagelijks heen en weer. Daarom zie ik onze Samenwerkingsagenda als een afspiegeling van het echte leven aan de grens: je doet het samen, je komt elkaar steeds tegen.'

Thema’s
Vandaag blikten de Duitse en Nederlandse bestuurders gezamenlijk terug op vijf jaar Samenwerkingsagenda, met daarin bijvoorbeeld actuele zaken zoals duurzame energie, de reductie van stikstof en natuurbescherming, het belang van grensinformatiepunten en crisismanagement bij hoog water.
Staatssecretaris Dr. Jörg Mielke, Chef van de Staatskanselarij van Nedersaksen: „Vijf jaar samenwerkingsagenda laten op indrukwekkende wijze zien hoeveel we samen kunnen bereiken als we grensoverstijgend denken en handelen. De uitdagingen van deze tijd – van klimaatbescherming tot energiezekerheid en crisismanagement bij hoogwater en extreem weer – stoppen niet bij nationale grenzen. Daarom is het belangrijker dan ooit dat Nederland en Nedersaksen als goede buren en partners nauw samenwerken – in het dagelijks leven, in de politiek en in de Europese context.“

Hetzelfde doel, een ander pad
De beide grensregio's willen graag intensiever samenwerken bij de aanpak van ondermijning. Bij de bestrijding van criminaliteit kennen Nederland en Nedersaksen andere structuren: zo mag in Nederland de burgemeester een pand sluiten bij strafbare feiten. In Duitsland hebben lokale autoriteiten zo'n bevoegdheid niet, maar ligt de verantwoordelijkheid bij de politie en het Openbaar Ministerie. Door onderlinge afstemming en kennis van elkaar structuren wordt het mogelijk om de grens geen vrijplaats te laten zijn, maar aan beide kanten van de grens de veiligheid voor de inwoners te kunnen waarborgen

Nederland en Nedersaksen hebben veel gemeenschappelijke uitdagingen en doelen. Maar aan beide kanten van de grens bewandelen ze soms een andere weg ernaartoe. Onderlinge kennisuitwisseling, bijvoorbeeld op het gebied van waterbeheer en -kwaliteit, kan helpen om van elkaar te leren en om goede afspraken te maken voor de toekomst. Samen staan we sterker. Niet alleen in onze regio, maar ook in Europa.
Nikolaus Jansen, Landesbeauftragter van het Amt für regionale Landesentwicklung Weser-Ems: “De lange traditie van grensoverstijgende samenwerking heeft van buren vrienden gemaakt. Samen streven we naar een gemeenschappelijke economische en sociale ruimte in de grensregio. Daarom moeten we bij alle kwesties die ons aangaan altijd verder kijken dan de grens. Laten we deze 360-graden visie cultiveren en blijven uitbreiden. ”
Beter goede buur dan verre vriend
Om goed samen te werken, moet je weten met wie je van doen hebt. Een goede relatie tussen Nederland en Nedersaksen is daarom essentieel om inhoudelijk samen te kunnen werken. Staatssecretaris Eddie van Marum: “In een wereld vol geopolitieke spanningen is het goed om als buren bestaande afspraken te updaten zodat we elkaar goed kunnen blijven faciliteren en versterken. Met een nieuwe kijk op de Samenwerkingsagenda willen wij komend jaar met Nedersaksen een paar stappen vooruit zetten op thema’s zoals: watermanagement, natuurbehoud en stikstof en de politiesamenwerking”.
