Minister Uitermark op bezoek in Twente: klaar voor de toekomst!

Op 10 maart bezocht minister Judith Uitermark Twente in het kader van het Nationaal Programma Vitale Regio’s. In 11 regio’s wordt met het NPVR toegewerkt naar veilige en leefbare regio’s, een duurzaam en bereikbaar voorzieningenniveau en een gezonde en kansrijke toekomst voor inwoners. Tijdens het bezoek aan Twente werd getoond hoe deze regio zich door technische innovatie en samenwerking over de grens klaarmaakt voor de toekomst.

Samenwerken

Na een warm welkom in de centrale bibliotheek van Enschede ging minister Uitermark in gesprek met Ank Bijleveld van Twente Board, burgemeester Anko Postma en Trudy Vos, voorzitter ROC van Twente over de kansen die er liggen en hoe Rijk en regio moeten samenwerken om te zorgen voor vitale regio's. Het is heel belangrijk dat we elkaar meer ontmoeten om zo vanuit het rijk voornamelijk te zorgen voor facilitaire verbinding: dat er bv. meer gebouwd mag worden en dat de regio’s (internationaal) aantrekkelijk worden én blijven. Het is duidelijk dat Twente volop in beweging is en hier al hard aan werkt met een verstedelijkingsstrategie en investeringen vanuit project Beethoven.

Beeld: ©Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Bezoek van minister Uitermark aan een maaklab in bibliotheek Enschede

Technologische toekomst

Wat mooi was om te zien, was een van de maaklabs in Bibliotheek Enschede. Hier wordt techniek toegankelijk gemaakt voor iedereen, van jongeren tot ouderen en bedrijven. Door middel van inloopmiddagen, workshops en samenwerking tussen bedrijfsleven, onderwijs en cultuur, wordt de jeugd enthousiast gemaakt voor techniek en profiteren alle Twentse inwoners mee van technische ontwikkelingen. Dit sluit aan bij de ambitie van Twente om een groene, technologische topregio te zijn. Het draagt daarnaast ook bij aan een goede leefomgeving door de combinatie van wonen, werkgelegenheid en cultuur. Ook jonge mensen raken zo - mede dankzij het werk van Young Twente Board - meer betrokken bij de regio en bij elkaar.

Over de grens

Ook de goede grensoverstijgende samenwerking in deze regio viel vandaag op. Met Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen als buren, is het voor Twente essentieel om niet alleen naar Nederland te kijken voor samenwerking, maar ook over de grens. Een mooi voorbeeld hiervan is de samenwerking tussen Medisch Spectrum Twente, de universiteit van Münster en universiteit Twente. Door samen te werken, het verbeteren van opleidingen, bijscholing van medisch personeel en digitalisering, kunnen inwoners aan beide zijden van de grens profiteren van elkaar. In sommige gevallen is dit ook noodzakelijk: in Twente wordt er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van de Duitse traumahelikopter in noodsituaties omdat de dichtstbijzijnde traumahelikopter in Nederland in Groningen staat. Het is goed om te zien dat de grens nu geen belemmering is.
Doordat inmiddels bijna 480.000 bedrijven en meer dan 20 universiteiten uit Duitsland en Nederland in deze grensregio intensief samenwerken, geeft dit de bijna 5 miljoen inwoners in dit gebied veel voordelen. Het laat daarmee zien dat een grens geen beperking hoeft te zijn, maar juist een kans is om samen te werken en elkaars krachten te bundelen.

Het is goed om te zien dat deze mooie regio volop werkt aan de toekomst!