Samenwerken aan leefbaar Limburg

Op donderdag 14 november brengt secretaris-generaal Vincent Roozen een bezoek aan Limburg. Het werkbezoek start bij de Peelboerderij, met koffie, vlaai en Limburgse gastvrijheid.

De Groote Peel, een prachtig natuurgebied waar opgaven rondom natuur, water en landbouw samenkomen.

Met elkaar aan de slag

De Peel is niet alleen een mooi natuurgebied met prachtige wandelpaden, maar ook een plek waar meerdere opgaven rondom natuur, water en landbouw samenkomen. Het vraagt een sterke samenwerking binnen de regio en tussen rijk en regio om deze goed op te kunnen pakken. In De Peel lopen verschillende rijksprogramma’s zoals de NOVEX en Regio Deals. Na een korte introductie van deze programma’s lopen de deelnemers door het moerassige gebied onder begeleiding van Staatsbosbeheer. Staatsbosbeheer is onderdeel van de overheid, maar ze zijn ook afhankelijk van de keuzes die politiek worden genomen rondom natuurherstel. In De Groote Peel is dat soms een moeilijke positie. Vincent Roozen: “Wat een prachtige en inspirerende omgeving! Het is fijn om hier te zijn. Het bevestigt waar je het voor doet. Samenwerking in de regio is belangrijk en brengt ons verder. Daar ben ik van overtuigd.” Ook de inwoners dragen hieraan bij, het burgerinitiatief Poort naar de Peel is ook aanwezig en vertelt over hun alternatieve visie voor landbouw in het buitengebied rondom dit nationaal park.

Tijdens een rondleiding rondom de Peelboerderij wordt meer uitleg over de samenwerking in dit gebied gegeven

Het smalste stukje Nederland

De volgende stop in Limburg is het plaatsje Roosteren, onderdeel van de gemeente Echt-Susteren. Roosteren ligt op het smalste stukje Nederland. Illustratief leidt het navigatiesysteem de bezoekers via België, langs een Belgisch tankstation met enkel Nederlandse kentekens bij de pomp. Nederland is hier slechts 4,8 km breed, met aan de ene kant de Belgische buren en aan de andere kant de Duitse buren. Daarom is het belangrijk dat er goed wordt samengewerkt, zoals met de euregio rijn-maas-noord. Vincent Roozen gaat met deze organisatie in gesprek over de betekenis van deze bijzondere grensligging. Zo zitten kinderen uit Roosteren op scholen in Maaseik (België), vanwege de gunstige opvangvoorwaarden en rijdt de Duitse ambulance naar Koningsbos (gemeente Echt-Susteren) om patiënten op te halen. Maar ook voor criminelen is het gebied interessant, de kansen om gepakt te worden, zijn een stuk minder wanneer je kunt laveren door drie verschillende landen met allemaal hun eigen rechtssystemen. Vincent Roozen: “Ik kan me voorstellen dat je hier als burgemeester ingewikkelde problemen op je bord krijgt. Samenleven over grenzen is hier de realiteit. We kunnen in het hele land veel leren van wat hier samenkomt.”

Leegstand en verloedering wordt zoveel mogelijk tegengegaan in gemeente Beekdaelen

Veilig leven in Limburg

Met een route via de Duitse buren vervolgt de weg zich naar Schinveld, onderdeel van de gemeente Beekdaelen. Hier wordt het gesprek gevoerd over de opgaven in Zuid-Limburg, onderdeel van een NOVEX-gebied, twee actieve Regio Deals die deel uitmaken van het traject Elke regio telt. De burgemeester van Beekdaelen vertelt dat de leefbaarheid en veiligheid behoorlijk onder druk stond in Schinveld. Er was veel leegstand, illegale kamerverhuur en drugsproblemen. Vijf jaar geleden was de maat vol en is hard gewerkt aan een stevige aanpak. Met een wandeling door het centrum wordt zichtbaar dat er inmiddels met steun van lokale en regionale partners én het Rijk veel is veranderd. Maar er is ook nog veel te doen. Vincent Roozen: “Indrukwekkend om te zien dat in Schinveld alle opgaven samenkomen die invloed hebben op de kwaliteit van leven. Dit is de praktijk. Juist hier kunnen we door samen te werken verschil maken. Nu en morgen!”