Grenslandconferentie 2024 in het teken van verbinding

Op 26 september vond de zesde Grenslandconferentie plaats in Krefeld. Op deze conferentie werd de Grenslandagenda 2024-2025 vastgesteld en gesproken over de doelen en verkenningen voor de komende tijd in samenwerking met Noordrijn-Westfalen.

Beeld: Andreas Bischof
Het middagprogramma van de Grenslandconferentie 2024 in Krefeld

Grenslandconferentie

De Grenslandconferentie is een bijeenkomst waarin kennisuitwisseling en netwerken centraal staan. De aanwezigen konden deelnemen aan diverse workshops over bijvoorbeeld actuele ontwikkelingen in Europa na de Europese verkiezingen, grensoverschrijdend hoogveenherstel en stedenbanden in de grensregio. Daarnaast vond een bestuurlijk overleg plaats met onder andere de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Judith Uitermark (NL) en Minister van Financiën van Noordrijn-Westfalen Dr. Marcus Optendrenk.

Beeld: Andreas Bischof
van links naar rechts: Minister Optendrenk (DE), Minister Uitermark (NL), Commissaris van de Koning Heidema en de moderator van de Grenslandconferentie Kuipers

Een nieuwe Grenslandagenda

In de middag vond het plenaire programma plaats. Hier werd ook de Grenslandagenda 2024-2025 gepresenteerd. De Grenslandagenda is een goed voorbeeld van een sterke samenwerking in de grensregio met het buurland. Met de doorontwikkeling van de grenslandagenda tussen Nederland en Noordrijn-Westfalen kunnen grensbelemmeringen effectiever op worden gelost en kansen worden verzilverd. In de nieuwe Grenslandagenda werden de doelen voor het komende jaar vastgesteld. Zo werd vastgesteld dat er wordt onderzocht hoe de inzet van grensliaisons bij grensoverschrijdende rampenbestrijding geborgd kan worden en wordt er onderzoek gedaan naar de omvang van schoolverzuim in de grensregio. Ook komt er een eerste onderzoek naar het aanbod van buurtaalonderwijs om strategieën te ontwikkelen ter versterking van de kennis van de buurtaal. Het doel is om leerlingen actief deel te kunnen laten nemen aan het leven in de grensregio.

Beeld: Andreas Bischof
De Grenslandprijs wordt uitgereikt aan de winnaar: Taaldorp Schunk

Grenslandprijs

Naast het presenteren van de Grenslandagenda is ook de Grenslandprijs uitgereikt. De drie genomineerde projecten waren dit jaar:

  1. Taaldorp/Sprachstadt SCHUNCK Heerlen. Dit project is gericht op jongeren en het belang van taal. Met het Taaldorp worden de spreekvaardigheid en spreekdurf van leerlingen gestimuleerd en geoefend.
  2. Marhetak Projekt. Hiermee wordt gewerkt aan het versterken van de samenwerking tussen de euregionale diensten die wettelijk verantwoordelijk zijn voor crisismanagement en weer-, water- en bodemdiensten in tijden van een overstromingscrisis.
  3. Imagination. Door grensoverschrijdend samen te werken wordt ingezet op een grotere en diversere dataset van kwaadaardige hersentumoren.

De ambitie en inzet van Taaldorp Schunck levert op bijzondere wijze een bijdrage aan de grensoverstijgende samenwerking tussen Nederland en Noordrijn-Westfalen en is daarom het winnende project en ontving een bedrag van 5000 euro als prijzengeld.

We kijken terug op een geslaagde conferentie!