Schakelpunt Grensbelemmeringen feestelijk van start

Op woensdag 4 september vond in het Provinciehuis in Antwerpen het startevenement van het Schakelpunt Grensbelemmeringen plaats. Onder meer de Antwerpse provinciegouverneur, de Nederlandse consul-generaal en de Vlaamse minister-president hielden daar een toespraak. Er werd stilgestaan bij de precieze werking en opbouw van het Schakelpunt, dat tot stand kwam met medewerking van kennisinstellingen UHasselt en ITEM Maastricht.

Groepsfoto van het projectteam Schakelpunt Nederland-Vlaanderen

Tijdens het startevent werd duidelijk gemaakt wat grensbelemmeringen precies zijn en spraken experts uit de grensregio’s zich uit over bestaande grensbelemmeringen en hoe zij deze het hoofd proberen te bieden. Ook de kracht van huidige samenwerkingsverbanden en het nut van het Schakelpunt kwamen aan bod.  Aan het einde van het inhoudelijk gedeelte bespraken de bestuurlijk grenscoördinatoren hun rol in het gehele proces. Zowel de gouverneur van Oost-Vlaanderen als de Commissaris van de Koning van Zeeland werken samen om in Brussel en Den Haag grensbelemmeringen op de politieke agenda’s te krijgen.  

Tijdens de receptie achteraf konden de aanwezigen niet alleen proosten op het kersverse Schakelpunt, maar ook op de pas tot officier in de orde van Oranje-Nassau benoemde Filip D’havé, voormalig diplomatiek vertegenwoordiger voor Vlaanderen in Nederland. Buiten de relevante bestuurders bestond het publiek ook uit de betrokken collega’s van de Belgisch-Nederlandse grensregio.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over het aanpakken van grensbelemmeringen en het Schakelpunt Nederland-Vlaanderen ook eens op de website van het Schakelpunt.

Presentatie inzet Schakelpunt