Wind in de zeilen zorgt voor vernieuwing en groei

Vier jaar geleden werd gestart met het compensatiepakket Wind in de zeilen. De inzet voor het investeren in Zeeland op sociaal en economisch gebied is na vier jaar steeds beter zichtbaar. Zo is het Delta Climate Center van start, worden voorbereidingen getroffen voor het Justitieel Complex Vlissingen wat ruimte meebrengt rondom werkgelegenheid.

Beeld: ©Wind in de zeilen
Fiches Wind in de zeilen verspreid door Zeeland

Sterk van start

Op 10 april 2024 heeft het Delta Climate Center (DCC) een druk bezochte bijeenkomst georganiseerd in de Lasloods in Vlissingen: 'Maak kennis met het Delta Climate Center'. Op 21 juni 2024 is vervolgens de Akte van Oprichting van de stichting DCC ondertekend, dat betekent dat het officieel van start is. Voor het Justitieel Complex Vlissingen (JCV) worden voorbereidingen getroffen voor de bouw. Begin dit jaar heeft een ceremonie plaatsgevonden voor het planten van de eerste boom, die symbool staat voor de groene kraag rondom het JCV die later dit jaar wordt aangeplant. Zo wordt de uitwerking van het compensatiepakket steeds meer zichtbaar.

Wind in de zeilen werkt

Eén van de doelstellingen van Wind in de Zeilen was dat er werd bijgedragen aan de werkgelegenheid. Bij het DCC zijn al twee programmamanagers geworven en vier hoogleraren en twee practoren aangesteld. Het Strategisch Kenniscentrum Georganiseerde Ondermijnende Criminaliteit (SKC) heeft sinds januari 2024 een nieuwe directeur en er is ingezet op meer versterking. Uiteindelijk zijn hiervoor in Vlissingen tien fulltime banen ingevuld, waarvan negen door Zeeuwse medewerkers. Een ander mooi voorbeeld van de inzet op het uitbreiden en behouden van werkgelegenheid is de investering in het bedrijf The Swaen door het Zeeuws Participatiefonds. Deze mouterij heeft haar productiefaciliteit uitgebreid en verduurzaamd. Daarnaast is ook een investering gedaan in HelloContainer. Dit bedrijf heeft een platform ontwikkeld, waarmee je eenvoudig export zeecontainers kan zoeken en boeken.

Zorg

Het pakket Wind in de zeilen zet daarnaast in op het verbeteren van de eerstelijnszorg door het structureel opleiden van huisartsen en physician assistants (PA's) binnen Zeeland. Inmiddels zijn er negentien PA’s opgeleid. Daarnaast zijn er in 2023 negen huisartsen afgestudeerd die deels in Zeeland zijn opgeleid. Daarvan hebben vijf huisartsen zich gevestigd in Zeeland en hebben alle negen huisartsen zich ingeschreven voor diensten op de huisartsenspoedposten in Zeeland. Deze pilot wordt vervolgd, er zijn zes nieuwe aanmeldingen voor huisartsen die zich uiteindelijk ook zouden willen vestigen in Zeeland. Zo wordt succesvol samengewerkt aan goede zorg in Zeeland.

Lees hier de achtste voortgangsrapportage Wind in de zeilen.